Даниел Пенев, Хората, които променят България 2. Вдъхновение в още 30

...
Даниел Пенев, Хората, които променят България 2. Вдъхновение в още 30
Коментари Харесай

Да отправим поглед към върха и да направим всичко по силите си да го изкачим...

Даниел Пенев, " Хората, които трансформират България 2. Вдъхновение в още 30 истории " Издател AMG PublishingРедактор Вера БалабановаКоректор Теодора КъцоваДизайн на корицата Таня Минчева, Kontur Creative
 
Подобно на първата част, героите на втората част на „ Хората, които трансформират България “ са инициативни и съобразителни българи, които избират да са на арената, а не на трибуните за фенове. Те не са безстрашни, само че са смели и борбени. Не са безгрешни, само че поставят старания по-често да демонстрират по-добрата страна на своята природа. Не са специалисти във всяка област, само че са подготвени да помолят за помощ и да потърсят поддръжка. Не се оплакват, а работят. Не пилеят времето и силата си в търсене на отговорни, а търсят способи да бъдат потребни. Не гонят съвършенство, а надграждане. Най-голямата аналогия сред тях обаче е несломимата им религия в силата на всеки един човек да трансформира света към по-добро.
Запознайте се от близко с:

Кремена Кунева, Иво Ценов, Тенко Николов, Кристина Газиева, Марио Мишев и Иван Кънчев, Лазар Радков, Силвена Христова, Красимир Ламбов, Александър Алексиев, Емилия Иванова, Виктория Радославова, Сергей Петров, Павлина Върбанова, Д-р Георги Стаменов, Камен Донев, Георги Ненов, Марияна и Александър Манушеви, Олга Минева, Благовеста Николова, Добромир Иванов, Виолетка Славова и Мария Стайнова, Биляна Савова, Елица Баракова, Д-р Никола Владов, Анджела Иванова, Гергана Станчева, Филип Ублеков, Ива Гумнишка, Християн Христов, Ирина Обущарова и Етиен Йовчев, Любомир Ноков, Магдалена Малеева, Евелина Келбечева, Свилен и Константин Рангелови, Стефан и Максим Иванови
 Даниел Пенев на премиерата на " Хората, които трансформират България 2 "

Вдъхновение е да бродиш измежду вдъхновители. Но и задача. Именно тази своя задача затвърждава Даниел Пенев с втората част на книгата си „ Хората, които трансформират България “. Журналистът и преследвач на положителното е скътал в тези страници 30 истории на хора, които поемат отговорност и първо трансформират себе си. Те имат устойчива задача и изпитват задоволство от това, което вършат. Много постоянно ще ги видите изтощени, недоспали, не запомнили рождения ден на някой непосредствен, само че задоволени от смяната, отдадени на задача, по-голяма от тях самите. С тази книга Дани усилва диалога за моторите на смяната у нас.

Ива Дойчинова, публицист и основател на „ Будител на годината “, шеф на стратегия „ Радио София “ (БНР)

Казват, че е съвсем невероятно човек да промени характера си след първите седем години. Как е допустимо тогава една страна да продължава да трансформира характера си след първите 1341 години? Даниел Пенев дава отговор брилянтно на този въпрос с 30 майсторски написани истории за действителни персони, които постоянно наподобяват нереални. Има неща, които са в положение да ни раздрусат и трансформират дълго откакто сме навършили седем години. Този въодушевяващ алманах е едно от тях. Когато пандизите последната страница, без подозрение ще усетите, че книгата, която държите в ръцете си, сама по себе си прави историите 31.

Иво Иванов, публицист и публицист

Между 6 и 13 година бях извънредно набожен човек – до такава степен, че отваряха вратите на църквата в село Кайнарджа особено за мен, тъй като желаех да се апелирам. Знам по какъв начин наподобяват ангелите и Даниел се приближава допустимо най-вече до моята визия за тях. Когато анархията господства в всекидневието ни, имаме същинска потребност от хора като него и героите на неговите истории.

Диана Димитрова, актриса

Поздравления за Дани Пенев! Изключително надграждане върху историите от първата част на книгата! Толкова е вълнуващо да се срещнем с активността и триумфите на героите измежду нас, които трансформират всички области на живота ни – бизнес, обучение, опазване на здравето, доброволчество и дарителство, просвета, медии. Поклон пред основните настоящи лица в книгата, които с работата си спомагат за построяването на една по-уредена, мъдра, красива и прогресивна България.

Васил Терзиев, бизнесмен и вложител, съосновател на Telerik и Campus X

* * * 
 " Хоата, които трансформират България 2 "

 
Предговор от Ива Дойчинова
Вдъхновение е да бродиш измежду вдъхновители. Но и задача. Именно тази своя задача затвърждава Даниел Пенев с втората част на книгата си „ Хората, които трансформират България “. Журналистът и преследвач на положителното още веднъж е скътал в тези страници 30 истории на хора, някои от които най-вероятно към този момент познавате от медиите. Пътищата на хората, показани в книгата, могат да ви се видят и сложни, и лесни. Това, което сигурно ще ви въодушеви, е техният блян да се придържат към своите правила и полезности.

Търся свързващото звено сред хората, подбрани в тези „ още 30 истории “. Осъзнавам, че отговорността на Дани е голяма, тъй като той следи, сортира, пита и се води от резултата на стореното и дълготрайната смяна. Общото сред определените от него хора е, че всички те имат устойчива задача и изпитват задоволство от това, което вършат. Хората, които трансформират България, поемат отговорност и първо трансформират себе си. Ще го видите в доста от историите, ще го чуете и като тяхна цел: „ Всеки епизод има една цел – да промени живота на най-малко един човек към по-добро “, споделя Георги Ненов, основател на подкаста „ Свръхчовекът с Георги Ненов “.

Другото „ общо кратно на положителното “ е изгодата за България. Стефан Иванов споделя пред Дани: „ Може би за първи път през живота си усещах, че съставлявам България по един или различен метод “. Той, дружно със сина си Макс, прекоси Атлантическия океан със собственоръчно направена лодка в поддръжка на донорството на органи.

Чували сте, че гласът на положителното у нас се разнася доста по-тихо. Това може и да е по този начин, само че повода не е, че положителното е по-немощно, а тъй като недоволството, недоволството и оправданието са гръмки. Добромир Иванов от Българската стартъп асоциация BESCO споделя: „ Алтернативата на това, което вършим в BESCO, е да вършим някакъв бизнес, да изкарваме някакви пари и да викаме: „ Скапана страна! Тук в никакъв случай няма да се оправят нещата “. Сега сме в ситуацията всеки ден да можем да се борим това, което не ни харесва, да се промени в частта, от която ние разбираме. Промяната на България е обвързвана с смяната в полезностите на нас, хората “.

Промяната стартира от вътрешната страна и се продължава от общностите, които сътворяваме. Ще забележите, че всеки един човек в книгата към този момент има своя лична верига на положителното. А от взаимоотношението на тези групи се трансформира кристалната конструкция на обществото ни. Например Лазар Радков от „ Капачки за бъдеще “ не събира единствено капачки; преди всичко той събира хора, които са подготвени да работят за едно по-светло бъдеще за всички. Както споделя той: „ Трудно се градят мостове, елементарно се разрушават. Хората, които се опитваме да градим, би трябвало да работим крепко и да насърчаваме другите да градят, тъй като е доста елементарно да се пуснеш по пързалката на тъмната страна и да си кажеш: „ На никого няма да оказвам помощ, единствено себе си ще виждам “.

Личните и професионални триумфи надали са мотив за благополучие на героите в тази книга. За тях триумфът е инструмент за дълготрайна социална смяна. „ Ако сме единствено потребители на богатства, единствено ще задлъжняваме “, показват Иво Ценов и Тенко Николов, филантропите от хостинг компанията SiteGround. Социалното предприемачество, което е залегнало надълбоко в тези истории, ще ви покаже, че е значимо и красиво да окажеш помощ на един човек, на няколко души, на колкото се може повече хора. А в случай че в действителност искаш да задвижиш колелото на смяната, тогава е нужно да промениш публичните настройки, както излиза наяве от историята на Олга Минева от Фондация Emprove.

Хората, които трансформират България, не са титани, мисионери и натрапчиво фасадни родолюбци, които подвигат звук и се самоизтъкват. Много постоянно ще ги видите изтощени, недоспали, не запомнили рождения ден на някой непосредствен, само че задоволени от смяната. С мисъл за богатството на някой различен. Отдадени на задача, която е по-голяма от тях самите.

Най-важното, което прави Дани с тази книга, е, че ускорява диалога за моторите на смяната у нас. Той ги опознава от първа ръка и споделя тяхната движеща мощ. По този метод той въодушевява читателите да допринесат за градивната смяна на България посредством смяна на личната им огромна цел. Актьорът и продуцент Алек Алексиев го е споделил тъкмо: „ Важно е да споделяме положителното, да споделяме какво вършат положителните хора. Споделяйки това, ние възпламеняваме пристрастеността у другите хора “.

В тази книга има пристрастеност, жестокост, върхове, цели, благополучие и задача. Желая на всичките ѝ читатели да ги споделят и умножават!
Ива ДойчиноваЖурналист и основател на „ Будител на годината “, шеф на стратегия „ Радио София “ (БНР)Увод
През есента на 2019 г. в книжарниците се появи „ Хората, които трансформират България “. В 30-те истории, включени в книгата, ви срещнах с 35 предприемчиви българи от света на бизнеса, образованието, културата, медиите, спорта и гражданския бранш. Макар и с разнообразни занимания, тези мъже и дами потвърждават, че добрината, старанието, упоритостта, инициативността и смелостта вършат живота ни неведнъж по-смислен и трогателен от апатията, леността, мрънкането, критикуването и търсенето на оправдания. Разказах тези истории, тъй като ми се искаше повече хора да си дадат сметка, че в България се случват прелестни неща, които са плод на изборите и дейностите на обособени персони и тяхната дарба да притеглят съидейници. Исках също да предложа опция на потопа от апокалиптични вести, който ни залива ежедневно и покачва тревогата ни дотам, че страхът, гневът и чувството за беззащитност и безизходност от дълго време са се трансформирали в наши неизменими спътници.

Днес в ръцете си държите втората част на „ Хората, които трансформират България “. Тя излиза три години след първата част и на фона на припокриващи се политически, стопански, обществени и филантропични катаклизми във и отвън страната. Освен че заплашват мира и благоденствието ни, инициираната от Русия война в Украйна, инфлацията, пандемията, маратонът от предварителни парламентарни избори у нас, войната по пътищата и „ геният “ ни да се разделяме по всевъзможни линии заплашват да изцедят последната капка вяра даже от най-оптимистично настроените всред нас. Това е естествена човешка реакция по отношение на ненормални условия. Ние обаче имаме избор – можем да се пуснем по течението на отчаянието, само че можем и да отправим взор към върха и да създадем всичко по силите си да го изкачим и да изградим един по-добър свят от другата страна. Първата алтернатива е доста по-лесна, само че ще ни погуби; втората е доста по-трудна, само че е животоспасяваща и окриляваща. Нашите предшественици са минали през кошмари, каквито и най-богатото въображение мъчно може да роди, тъй че и ние имаме силата да се оправим с днешните провокации. Но са ни нужни религия, кураж и положителни образци!

Подобно на първата част, героите на втората част на „ Хората, които трансформират България “ са дейни и съобразителни българи, които избират да бъдат на арената, а не на трибуните за феновете. Те не са безстрашни, само че са смели и борбени. Не са безгрешни, само че поставят старания да се учат от грешките и пропуските си и по-често да демонстрират по-добрата страна на своята природа. Не са специалисти във всяка област, само че са подготвени да помолят за помощ и да потърсят поддръжка. Не се оплакват, а работят. Не пилеят времето и силата си в търсене на отговорни, а търсят способи да бъдат потребни. Не гонят съвършенство, а надграждане.

Най-голямата аналогия сред всички герои на книгата е тяхната несломима религия в силата на всеки един човек да трансформира света към по-добро. Един способства за модернизирането на детски болнични отделения, различен субтитрира български филми за глухи хора, трети дава опция на дами с репродуктивни проблеми да станат майки, четвърти основава учебна среда, в която учениците и учителите са стимулирани да обменят познания и хрумвания, пети трансформира тонове пластмасови капачки в кувьози и детски коли за спешна помощ за лечебни заведения и така нататък Независимо в коя област са съсредоточили напъните си, всички тези хора са генератори на вяра. Както споделя „ приятелката на шимпанзетата “ Джейн Гудол: „ Надеждата не отхвърля всички компликации и рискове, които съществуват, само че те не могат да я спрат. Има доста мрачевина, само че нашите дейности основават светлина “.¹

Това, че хората, които ще срещнете на идващите страници, са генератори на вяра, не значи, че те са оптимисти, които живеят в собствен личен свят. Вместо да си затварят очите за безбройните проблеми и мотиви за отчаяние, те се изправят лице в лице с тях, уверени, че могат да спомогнат за намирането на решения и основаването на мотиви за наслада. Вместо да се тормозят за условия, които са оттатък техния надзор, те мислят за нещата, на които могат да влияят. Вместо да разрушават, те градят. Вместо да сеят семена на разкол, те сеят семена на единство. Вместо да мечтаят за една по-уредена и по-просперираща България, те я създават – с труд, неизменност и гордо вдигната глава. С образеца си те потвърждават какъв брой прав е бил юристът и академични учител доцент доктор Кристиан Таков: „ Битката е безкрайна, ежедневна, а напредъкът ще ни се вижда муден “, споделя той. „ Посоката обаче е ясна за всекиго. И по тази причина всеки би трябвало да взе участие. Там, където е. Не е нужно да чакаме велики промени. Достатъчно е да стартираме с дребни, само че неотклонни стъпки. Често те се оказват задоволителни “.²

Надявам се, че откакто прочетете историите в тази книга, вие също ще изберете да се включите в ежедневната борба за основаването на една по-добра среда в нашата татковина. Защото си заслужава!

----
¹ Гудол, Джейн, Дъглас Ейбрамс и Гейл Хъдсън. Книга за вярата. София: Изток-Запад, 2022.² Тук на едно място съм обединил две сентенции от „ Моралът е положителното “ – галерия с авторски фотографии и размишления на Кристиан Таков, сложена в София и други градове през 2022 г. През ноември 2022 година излиза и документален филм със същото заглавие с създател Веселин Диманов.Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР